Jumaat, 13 Julai 2012

Ada apa dengan Ramadhan??????


Hari ini sudah masuk 23 syaaban 1433 hijrah.. Tinggal lagi lebih kurang 7 hari lagi ramadhan pula memunculkan dirinya…Surprise!! Tetapi dah bersediakah kita untuk menghadapi madrasah ramadhan ini atau boleh lah sikit-sikit.. Puasa ganti dah habis ke belum?? Segeralah dihabiskan ye…
Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:

Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa
sebagaimana diwajibkan ke atas mereka yang terdahulu daripada kamu,
moga-moga kamu bertaqwa. [al-Baqarah 2:183]

 Sekarang ada yang sedang honeymoon dirumah…bestnya..dan ada pula yang pratikal dan kelas..Best juga kan?? Dapatlah mengimarahkan masjid UIAM, Kuantan ni ye..:) Bak kata orang tak kenal maka tak cinta..Jom kita berkenalan dengan Mr Ramadhan ni.. Ape agaknya  keutamaannya….
1)      Bulan ramadhan adalah penghulu segala bulan. Ia juga dikenali sebagai bulan tarbiyah dan taqwa..So kne lipatkan gandakan lagilah mutabaaah amal kita ye.. ( mesti ad yang murrobi masing2 dah bagi homework ramadhan hingga september, Jom laksanakan n ajk kwan2 skali.Insya_ALLAH)

2)       Malam Nuzul AlQuran ( 17 Ramadhan ) iaitu saat yg sangat penting AL QURAN diturunkan untuk pedoman manusia hingga ke akhir zaman.


3)       Bulan keampunan dosa. Diriwayakan sebuah hadis Nabi SAW:

“ Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan, mengharap balasan daripada ALLAH diampunkan dosa-dosanya yang lalu”

4)      Bulan dilipatkan ganda pahala dan amal soleh
-Terdapat ramai orang beramai2 melakukan sedekah
-Ada juga yang mencari orang untuk membayar zakat
-Memberi makanan untuk orang yang berbuka. Ini kerana fadhilat begitu banyak sekali.

5)       Puasa itu juga disifat Rasulullah SAW sebagai separuh daripada kesabaran. Menahan diri daripada sifat marah, geram especially ad sedang berpratikal di hospital yang perlu berdepan dengan kerenah pesakit, doctor, misi.. Jom Kita sabar.. Banyakkan istighfar dan zikir.
Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam  mengajar kita bahawa pada hari Ramadhan, jika seseorang menyakitkan hati atau mencela kita maka katakanlah: Sesungguhnya aku sedang berpuasa... sesungguhnya aku sedang berpuasa.

6)       Terdapatnya Lailatul Qadar iaitu satu malam yang padanya terdapat saat penuh keberkatan menyamai 1000 bulan ( 83 tahun 3 bulan) ganjaran pahalanya daripada ALLAH SWT.

7)       Dianjurkan Ibadah solat tarawih disamping itu diwajibkan zakat fitrah ke atas golongan yang mampu sebagai satu kewajiban membantu insan muslim lain yang daif. Walaupun kita sibuk di siang hari, dengan kelas, pratikal dan sebagainya..Di malam hari, marilah kita cuba sebanyak mungkin beribadah kepadanya.

8)       Ketibaan ramadhan menandakan terbukanya pintu2 syurga, ditutup pintu2 neraka dan syaitan dirantai..Tapi bagaimana pula kita ad still rasa malas nak beribadah dan melakukan maksiat? Ini kerana hawa nafsu  yang sudah terbelenggu dan masih sukar dikikis walaupun syaitan diikat.. Maka bulan rejab dan syaaban adalah proses membersihkan kembali karat2 hati yang masih terbelenggu..Jom “Clorox”  hati masing2 sebelum ramadhan menjelma :)


 ~Semoga ramadhan kali ini lebih baik daripada ramadhan tahun lepas~ameen……
*IAR *






Tiada ulasan:

Catat Ulasan